Numunenin Ulaştırılma Kuralları

Mikrobiyoloji ve Biyogenetik bölümüne gelen numuneler için hijyenik şartlarda aseptik koşullarda numune alınmalıdır.Alınan numuneler uygun koşullarda, soğuk zincirde hızlı bir şekilde laboratuvarımıza ulaştırılmalıdır.
Özellikle mikrobiyolojik analiz örneklerinde numunenin sıcaklığı ölçülerek kaydedilmelidir. Orijinal ambalajlı ürünlerde, etiketlerinde belirtilen saklama koşullarına uygun şekilde ulaştırılmalıdır.
Gönderilecek numuneler orijinal ambalajlarında değil ise üzerine etiketle numuneyi tanımlayan bilgiler kaydedilmelidir.Rutubet analizi için ya da sonucu kuru madde üzerinde verilecek analizlerin numuneleri orijinal ambalajlarında ya da nemden etkilenmeyecek şekilde hava almayan kaplarda laboratuarımıza ulaştırılmalıdır.Kargo ile gönderilecek numuneler için, kargonun laboratuvara ulaşma süresi göz önünde bulundurularak laboratuarımızla irtibat halinde bulunulmalıdır.
Numunenin koyulacağı ambalaj istenildiği taktirde laboratuarımız tarafından temin edilebilmektedir.Analiz artanı numunesini almak isteyen müşteriler, numune MİKROKİM’ e ulaştığı tarihte talebini yazılı olarak iletmekle yükümlüdürler.
 
NUMUNE KABUL KRİTERLERİ ÇİZELGESİ
Ürünler Taşıma Koşulları Analiz Öncesi Saklama Koşulları Analiz Sonrası Saklama Koşulları Numune Miktarı
Hayvansal Kökenli Gıdalar ve Yemler İşlenmiş Ürünler Süt ve Süt Ürünleri (Süt, yoğurt, peynir, süt tozu, tereyağı, Süt bazlı Bebek Maması vb.) Soğuk zincir* Buzdolabı (2-8ºC)  Buzdolabı (2-8ºC) 250-500 g
Et ve Et Ürünleri (Sosis, sucuk, salam, balık, balık yağı vb.) Soğuk zincir* Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
500 g
Bal (Ballı tatlılar, yemişler vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 500 g
Yumurta (pişmiş yumurta ürünleri, pastörize yumurta vb.) Soğuk zincir* Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500 g
Diğer (Jelatin, hayvansal kökenli yemler vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 250-500 g
İşlenmemiş Ürünler Bal  Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 500 g
Et (Kıyma, parça et, vb.) Soğuk zincir* Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
250-500 g
Süt                Soğuk zincir* Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500-1000 g
Yumurta            Soğuk zincir* Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500 g
*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için 2-8ºC Dondurulmuş ürünler için <-15ºC olmalıdır.
 
             
NUMUNE KABUL KRİTERLERİ ÇİZELGESİ
Ürünler Taşıma Koşulları Analiz Öncesi Saklama Koşulları Analiz Sonrası Saklama Koşulları Numune Miktarı
Bitkisel Kökenli
Gıdalar
Ve
Yemler
İşlenmiş Ürünler Yaş Sebze ve Meyveler (salça, meyve/sebze konsantreleri/suları, konserveler, turşular, tahin vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 250-500 g
Kuru sebze ve meyveler (Kahve, meyve tozları, helva, kurutulmuş meyveler, tahıl bazlı bebek maması vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500 g
Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (bulgur, makarna, bisküvi, ekmek, cips, soya eti/ unu vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 500-750 g
Endüstriyel Ürünler (bitkisel yağlar,şeker, küspeler, çaylar, bitkisel kökenli yemler vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 500-1000 g
Kuru sebze ve meyveler (kuru soğan, kuru sarımsak, kuru bamya, kuru biber, baharatlar, fındık, ceviz vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) Oda Sıcaklığı       (20±5ºC) 250-500 g
İşlenmemiş Ürünler Yaş Sebze ve Meyveler (elma, üzüm, domates, salatalık vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
Derin Dondurucu
(-15ºC'nin altındaki sıcaklıklar)
500 g
Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (buğday, nohut, mısır, bezelye, fasulye vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500 g
Endüstriyel Ürünler (pamuk, şeker pancarı, keten, ayçiçeği, çaylar vb.) Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500 g
Bitki ve bitki aksamları (yaprak, sap, çekirdek, kök vb.)  Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 250 g
Diğer Ürünler   Oda Sıcaklığı     (20±5ºC) Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 500-1000 g
Kullanım Suları   Soğuk zincir* Buzdolabı (2-8ºC) Buzdolabı (2-8ºC) 0,5 L
*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için 2-8ºC Dondurulmuş ürünler için <-15ºC olmalıdır.