Numunenin Ulaştırılma Kuralları
ÜRÜNLER |
Taşıma Koşulları |
Saklama Koşulları |
Numune Miktarı |
||
Hayvansal Kökenli Gıdalar ve Yemler |
İşlenmiş Ürünler |
Süt ve Süt Ürünleri (Süt, yoğurt, peynir, süt tozu, tereyağı, Süt bazlı Bebek Maması vb.) |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
250g - 500g |
Et ve Et Ürünleri (Sosis, sucuk, salam, balık, balık yağı vb. |
Soğuk Zincir* |
Derin Dondurucu (-15°C'nin altındaki sıcaklıklar) |
500g |
||
Bal (Ballı tatlılar, yemişler vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
500 g |
||
Yumurta (pişmiş yumurta ürünleri, pastörize yumurta vb.) |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)) |
500g |
||
Diğer (Jelatin, hayvansal kökenli yemler vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
250g - 500g |
||
İşlenmemiş Ürünler |
Bal |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
500g |
|
Et (Kıyma, parça et, vb.) |
Soğuk Zincir* |
Derin Dondurucu (-15°C'nin altındaki sıcaklıklar) |
250g - 500g |
||
Süt |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
500g - 1000g |
||
Yumurta |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
500g |
||
*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır.
|
ÜRÜNLER |
Taşıma Koşulları |
Saklama Koşulları |
Numune Miktarı |
||
Bitkisel Kökenli Gıdalar Ve Yemler
|
İşlenmiş Ürünler |
Yaş Sebze ve Meyveler (salça, meyve/sebze konsantreleri/suları, konserveler, turşular, tahin vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
250g - 500g |
Kuru sebze ve meyveler (Kahve, meyve tozları, helva, kurutulmuş meyveler, tahıl bazlı bebek maması vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
500g |
||
Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (bulgur, makarna, bisküvi, ekmek, cips, soya eti/ unu vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
500g - 750g |
||
Endüstriyel Ürünler (bitkisel yağlar, şeker, küspeler, çaylar, bitkisel kökenli yemler vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
500g - 1000g |
||
Kuru sebze ve meyveler (kuru soğan, kuru sarımsak, kuru bamya, kuru biber, baharatlar, fındık, ceviz vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20°C ± 5°C) |
250g - 500g |
||
İşlenmemiş Ürünler |
Yaş Sebze ve Meyveler (elma, üzüm, domates, salatalık vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Derin Dondurucu (-15°C'nin altındaki sıcaklıklar) |
500g |
|
Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (buğday, nohut, mısır, bezelye, fasulye vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
500g |
||
Endüstriyel Ürünler (pamuk, şeker pancarı, keten, ayçiçeği, çaylar vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
500g |
||
Bitki ve bitki aksamları (yaprak, sap, çekirdek, kök vb.) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
250g |
||
*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır. |
|||||
ÜRÜNLER |
Taşıma Koşulları |
Saklama Koşulları |
Numune Miktarı |
||
Çevresel (Swab-Ortam) Örnekler |
Swab(Personel, Ekipman , Yüzey) |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
1 adet swab (100 cm2 ‘den alınmış) Patojen Analizleri içinse 4 adet swab (400 cm2 ‘den alınmış) |
|
Kullanım Suları |
Fiziksel-Kimyasal ve Mikrobiyolojik |
Soğuk Zincir* |
Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C) |
1000 ml Fiziksel ve Kimyasal Analiz için (Sodyum tiyosülfatsız steril numune kaplarında) 1000 ml Mikrobiyolojik Analiz için (Sodyum tiyosülfatlı steril kaplarında) |
|
Gıda İle Temas Eden Plastik ve Plastik Esaslı Madde ve Malzemeler |
Migrasyon Ürünleri (Genel Migrasyon ve Spesifik Migrasyon) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
Oda Sıcaklığı (20 °C ± 5°C) |
En az 13 adet / 13 dm2 En fazla 16 adet / 13 dm2 |
|
*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır.
|