Numunenin Ulaştırılma Kuralları

Mikrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji bölümüne gelen numuneler için hijyenik şartlarda aseptik koşullarda numune alınmalıdır.Alınan numuneler uygun koşullarda, soğuk zincirde hızlı bir şekilde laboratuvarımıza ulaştırılmalıdır.
Özellikle mikrobiyolojik analiz örneklerinde numunenin sıcaklığı ölçülerek kaydedilmelidir. Orijinal ambalajlı ürünlerde, etiketlerinde belirtilen saklama koşullarına uygun şekilde ulaştırılmalıdır.
Gönderilecek numuneler orijinal ambalajlarında değil ise üzerine etiketle numuneyi tanımlayan bilgiler kaydedilmelidir.Rutubet analizi için ya da sonucu kuru madde üzerinde verilecek analizlerin numuneleri orijinal ambalajlarında ya da nemden etkilenmeyecek şekilde hava almayan kaplarda laboratuarımıza ulaştırılmalıdır.Kargo ile gönderilecek numuneler için, kargonun laboratuvara ulaşma süresi göz önünde bulundurularak laboratuarımızla irtibat halinde bulunulmalıdır.
Numunenin koyulacağı ambalaj istenildiği taktirde laboratuarımız tarafından temin edilebilmektedir.Analiz artanı numunesini almak isteyen müşteriler, numune MİKROKİM’ e ulaştığı tarihte talebini yazılı olarak iletmekle yükümlüdürler.
 

         ÜRÜNLER

Taşıma Koşulları

Saklama Koşulları

 

Numune

Miktarı

Hayvansal Kökenli Gıdalar

ve

Yemler

İşlenmiş Ürünler

Süt ve Süt Ürünleri

(Süt, yoğurt, peynir, süt tozu, tereyağı, Süt bazlı Bebek Maması vb.)

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı

(1°C - 5°C)

250g  - 500g

Et ve Et Ürünleri

(Sosis, sucuk, salam, balık, balık yağı vb.

Soğuk Zincir*

Derin Dondurucu

(-15°C'nin altındaki sıcaklıklar)

500g

Bal

(Ballı tatlılar, yemişler vb.)

Oda Sıcaklığı    

(20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı

(20°C ± 5°C)

500 g

Yumurta

(pişmiş yumurta ürünleri, pastörize yumurta vb.)

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı

(1°C - 5°C))

500g

Diğer

(Jelatin, hayvansal kökenli yemler vb.)

Oda Sıcaklığı      

(20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı 

(20°C ± 5°C)

250g - 500g

İşlenmemiş

Ürünler

Bal

Oda Sıcaklığı      

(20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı 

 (20°C ± 5°C)

500g

Et

(Kıyma, parça et, vb.)

Soğuk Zincir*

Derin Dondurucu

(-15°C'nin altındaki sıcaklıklar)

250g - 500g

Süt

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı

(1°C - 5°C)

500g - 1000g

Yumurta

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı

(1°C - 5°C)

500g

*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır.

 

                                                          

ÜRÜNLER

Taşıma Koşulları

Saklama Koşulları

Numune Miktarı

Bitkisel Kökenli

Gıdalar

Ve

Yemler

 

İşlenmiş Ürünler

Yaş Sebze ve Meyveler (salça, meyve/sebze konsantreleri/suları, konserveler, turşular, tahin vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

 

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

250g - 500g

Kuru sebze ve meyveler (Kahve, meyve tozları, helva, kurutulmuş meyveler, tahıl bazlı bebek maması vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

500g

Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (bulgur, makarna, bisküvi, ekmek, cips, soya eti/ unu vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı       (20°C ± 5°C)

500g - 750g

Endüstriyel Ürünler (bitkisel yağlar, şeker, küspeler, çaylar, bitkisel kökenli yemler vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı       (20°C ± 5°C)

500g - 1000g

Kuru sebze ve meyveler (kuru soğan, kuru sarımsak, kuru bamya, kuru biber, baharatlar, fındık, ceviz vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı       (20°C ± 5°C)

250g - 500g

İşlenmemiş

Ürünler

Yaş Sebze ve Meyveler (elma, üzüm, domates, salatalık vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Derin Dondurucu

(-15°C'nin altındaki sıcaklıklar)

500g

Tahıl ve Bakliyat Ürünleri (buğday, nohut, mısır, bezelye, fasulye vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

500g

Endüstriyel Ürünler (pamuk, şeker pancarı, keten, ayçiçeği, çaylar vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

500g

Bitki ve bitki aksamları (yaprak, sap, çekirdek, kök vb.)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

250g

*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı.  Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır.

         ÜRÜNLER

Taşıma Koşulları

Saklama Koşulları

Numune

Miktarı

Çevresel (Swab-Ortam) Örnekler

Swab(Personel, Ekipman , Yüzey)

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

1 adet swab (100 cm2 ‘den alınmış)

Patojen Analizleri içinse 4 adet swab (400 cm2 ‘den alınmış)

Kullanım Suları

Fiziksel-Kimyasal ve Mikrobiyolojik

Soğuk Zincir*

Buzdolabı Sıcaklığı (1°C - 5°C)

1000 ml Fiziksel ve Kimyasal Analiz için (Sodyum tiyosülfatsız steril numune kaplarında)

1000 ml Mikrobiyolojik Analiz için (Sodyum tiyosülfatlı steril kaplarında)

Gıda İle Temas Eden Plastik ve Plastik Esaslı Madde ve Malzemeler

Migrasyon Ürünleri

(Genel Migrasyon ve Spesifik Migrasyon)

Oda Sıcaklığı       (20 °C ± 5°C)

Oda Sıcaklığı     

 (20 °C ± 5°C)

En az 13 adet / 13 dm2

En fazla 16 adet / 13 dm2

*Soğuk Zincir: Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamı.  Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen ürünler için (1°C - 5°C) Dondurulmuş ürünler için <-15°C olmalıdır.